Schapen geschoren

Vorige donderdag zijn de schapen op hok gekomen. Gisteren, vier dagen later dus, heb ik de schapen laten scheren. Het lijkt beter te zijn niet teveel stressmomenten (zoals ophokken, scheren, enten en overgang van gras naar kuilvoer) dicht achter elkaar te doen, daarom heb ik vier dagen gewacht met het laten scheren. Aan het einde van de week wil ik de schapen laten enten tegen ‘het bloed’.
Gistermorgen om kwart voor negen arriveerden de gebroeders Hovenier. De gebroeders scheren al vele jaren onze schapen. Ik ben zeer tevreden over de manier waarop ze het doen; ze scheren ze netjes en gaan heel zorgvuldig met de dieren om. Bovendien is het een plezier om deze mannen een dagje op het erf te hebben. Toeval wilde dat de oud-inspecteur van het schapenstamboek, Dirk Reijne, ook nog even op bezoek kwam. Dirk is altijd eerlijk en duidelijk in zijn mening. Hij is er geen voorstander van om in de winter de schapen te scheren, maar keek er toch van op hoe mooi dit ging. We hebben met z’n allen koffie gedronken met een punt monchoutaart erbij. Heel gezellig.
Mijn taak op deze dag is het opruimen van de wol en eigenlijk het aangeven en op de kont zetten van de schapen zodat de scheerders efficiënt door kunnen werken. Ik schrijf ‘eigenlijk’ omdat ik de laatste drie jaar een beetje voorzichtig moet doen met mijn rug. Drie jaar geleden heb ik behoorlijk last van mijn rug gehad, ik denk iets van hernia. Voorafgaand aan het knippen van gisteren heb ik gezegd dat ik ze niet op de kont zou zetten, maar uiteindelijk heb ik er toch wel heel wat in de lurven gepakt. Is een flinke klus. De schapen zijn inmiddels zo fors en sterk geworden dat het wel wat energie vraagt om ze te pakken en op de juiste plek op de kont te zetten. Scheren is ook zwaar werk, ze hebben er ieder ongeveer 45 gedaan. Ik vind het knap.
Het is een prachtig gezicht als alles dan klaar is en het koppel geschoren witte schapen loopt in een dikke laag stro. Genieten!
De schapen zien er heel goed uit. En als ze geschoren zijn worden ze ook actiever en ze vreten meer. Dit geeft minder kans op slepende melkziekte. Andere voordelen van winterscheren zijn: het is veel ruimer in het hok, ze blijven schoner, de lammeren kunnen de speentjes beter vinden en de conditie van de schapen is beter in de gaten te houden. Nadelen zijn dat ze moeilijker te pakken zijn en minder snel naar buiten kunnen.

DSC_5748[1]  Vóór

DSC_5746[1]   Na

 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *